Promosyon Ürünlerinde Baskı Teknikleri

Promosyon ürünlerinde baskı teknikleri kullanılan ürünün yapısına göre farklılık göstermektedir. Baskı teknikleri ile ürün üzerine basılmış olan marka logoları daha dikkat çekici görünmektedir. Ürün üzerine doğru baskı tekniğinin uygulanması için baskı teknikleri dikkatle incelenmeli ve kullanılan ürün materyaline uygun olan teknik seçilmelidir. Bu makalemizde promosyon ürünlerinde kullanılan baskı çeşitleri için genel yapıları inceleyebilirsiniz.

Serigrafi Baski Nedir?  Nasıl Yapılır?

Elek baskısı adıyla da bilinen serigrafi baskı Çinliler tarafından 2000 yıl öncesine dayanan geçmişi ile yıllardır kullanılmakta olan baskı tekniğidir. Özellikle uygun maliyetinden dolayı günümüz dünyasında oldukça sık tercih edilmektedir.


 Serigraf Baskı Nasıl Yapılır?

İlk etapta baskı yüzeyine rakle adı verilen sert plastik geçirilir. Sonrasında çerçeveye kimyasalların sürülmesinin ardından baskısı yapılacak olan desen veya yazının pozlama ışığı altında pozlanması ve rakle yardımı ile cam, seramik, ahşap, kumaş ve seramik gibi zeminler üzerinde gerçekleşir.

  •  Promosyon ürünlerimizde; Kalem, defter, ajanda, ahşap detaylı ürünler, cam, seramik vb. ürünlere yapılmaktadır.

Tampon Baskı Nedir?  Nasıl Yapılır?

Tampon Baski 200 yıl öncesine dayanan tarihi bir geçmişe sahiptir. Geçmiş tarihinde türlü kullanım farklılıklarına tanık olsada tam olarak sanayi ürünlerinde İkinci Dünya savaşı sonrasında titiz bir baskı tekniği olarak kullanılmaya başlanmıştır. Tampon Baskı genel tanım itibariyle serigrafi baskının erişemediği tüm engebeli tümsek, kavisli, buruşuk yüzeylere erişerek yüksek çözünürlükte daha fazla renk baskısı yapılmasına imkan sağlayan baskı tekniğidir. 

Tampon Baskı Nasıl Yapılır?

 Baskı yapılacak zemin hazırlanır. Klişe üzerine mürekkep kaplanarak bir bıçak ile sıyrılır ve hemen sonrasında baskı tamponu istenilen zemin üzerinde onu kapsayacak şekilde konumlandırılır. Klişe üzerindeki mürekkebi sıyıran bıçak ile mürekkebi alınır ve istenilen zemin üzerine baskı yöntemini gerçekleştirir.  

  • Promosyon ürünlerimizde; Metal yüzeyler dışındaki bütün ürünlere tampon baskı yapılmaktadır.

Ultraviyole (UV) Baskı Nedir?   Nasıl Yapılır?

 Dijital bir baskı yöntemi olan Ultraviyole Baskı boya kurutma tekniğidir. Yüksek ısıya dayanıklılık süresi oldukça uzun olan boyaların kuruma sürelerini bir saniyeden daha az bir sürede kurutma makinalari ile gerçekleştiren baskı tekniğidir. UV baskı yeni teknikler arasında olsa dahi  otomotivden grafik sanatlarına kadar pek çok sektörde yaygın şekilde kullanılmaktadır. Giderek yaygınlaşan UV baskı tekniği boyada bulunan kimyasal maddelerin uygulama esnasında hızlı bir şekilde kurutması ozona yayılacak olan zararlı bileşenlerin en aza indirgemesinden ötürü çevre dostu baskı tekniği olarak kullanım alanı hızla yaygınlaşmaktadır.

Ultraviyole baskı Nasıl Yapılır?

 Ürünlerin üzerine baskı işlemi uygulanırken ultraviyole (mor ötesi ışın) kurutma işlemi yapılır. Bu baskı yönteminin adı kurutma işlemi sırasında uygulanan ışından gelmektedir. Diğer renkli baskı işlemlerine kıyasla kurutmak için ek işlem veya vakit gerekmez, ürün baskısı yapıldıktan hemen sonra paketlenebilir veya kullanılmaya başlanabilir.

  •  Promosyon ürünlerimizde; Düz yüzeyli ürünlerin çoğuna UV baskı yapılmaktadır. 

  Lazer Baskı Nedir?   Nasıl Yapılır?

1965 yıllarına dayanan tarihi geçmişiyle birlikte günümüze süregelen en yaygın olarak kullanılan baskı teknikleri arasındadır. Lazer baskı yöntemi en sık metal yüzeylere uygulanmakla birlikte ahşap, mermer, cam ve deri yüzeylere kazıma yada yakılarak ortaya çıkarılan iz tekniğidir. Lazer baskıyı diğer tüm tekniklerden ayıran en önemli özellik silinmesinin sonradan mümkün olmayışıdır. Kısacası lazer baski tekniği kalıcı bir markalama tekniğidir. Bundan dolayı lazer baskı yöntemi gerçekleştirilmeden önce baskı tasarımının öncesinde Adobe Illustrator vb. grafik tasarım programlarında tasarlanması gerekmektedir. Tasarımda hata oranını sıfıra indirgemek en önemli detaylar arasında yer almaktadır.

Lazer Baskı Nasıl Yapılır?

Baskı yapılacak yüzeye yoğun lazer ışığı tutularak yüzeyin aşınması sağlanır. Sonrasında aşılan yüzeye istenilen çizim yapılarak baskı sonlandırılır. 

  • Promosyon ürünlerimizde; Ahşap, metal, deri ve bazı plastiklerin üzerine lazer baskı yapılmaktadır.

Gofre Baskı Nedir ?  Nasıl Yapılır?

Gofre baskı için kısaca kabartma baskısı diyebiliriz. Yapılan işe üç boyutlu bir efekt vererek istenilen yüzeyi kabartma işlemidir. Boyut kazandırmak istenilen her alanda kullanılmaya müsait bir baskı tekniğidir. Diğer baskı tekniklerine göre daha fazla güç sarf eden makineler kullanılarak basılmasından dolayı daha zahmetlidir.

Gofre Baskı Nasıl Yapılır?

Gofre baskısının ilk aşaması için bir klişe hazırlanır. Klişe hazırlandıktan sonra istenilen desen veya yazı kabartılarak pres yapılır. Bu aşamadan sonra gofre baski tamamlanır. Not: Bu işleme sıcak yaldız yöntemide dahil edildiğinde daha estetik bir görüntü ortaya çıkacaktır.

  • Promosyon ürünlerimizde; ajanda, defter kapakları ve kartvizitler vb. ürünler  üzerine gofre baskı yapılmaktadır.

Baskı hizmetlerimiz için tıklayın